کارت بازرگانی یک مجوز تجاری است که به افراد حقیقی و حقوقی اجازه میدهد تا به صورت قانونی و با رعایت مقررات، در زمینه واردات و صادرات کالاها فعالیت کنند. این کارت امکاناتی از جمله واردات از مناطق آزاد، صادرات کالاهای مجاز، صدور ویزای تجاری و عضویت در اتاق بازرگانی را فراهم میآورد. به عبارت دیگر، کارت بازرگانی میتواند به شما در دسترسی به بازارهای بینالمللی، انجام معاملات تجاری و تسهیل در تبادل کالاها کمک کند. این مجوز، همچنین به عنوان شناسنامهای برای فعالیتهای تجاری شما در سطح بینالمللی عمل میکند. پس از اخذ کارت بازرگانی، میتوانید با خیالی آسوده، به واردات و صادرات کالاها بپردازید و در مسیر تجارت جهانی گام بردارید. این کارت، کلیدی برای گشودن دروازههای تجارت جهانی به حساب میآید
اخذ کارت بازرگانی فوری
برای گرفتن این کارت شما میتوانید به اتاق بازرگانی مراجعه کرده و از خدمات استفاده کنید. زیرا امروزه، دریافت آن به صورت فوری و تمدید آن برای اشخاص فعال در حوزه اقتصادی فرآیندی پیچیده نیست. با استفاده از مدارک استانداردی که تمامی واحدهای اقتصادی مورد نیاز برای امور روزمره خود دارند، میتوان آن را در کمترین زمان ممکن دریافت کرد. در واقع اتاق بازرگانی تهران در راستای تسهیل فرآیند صدور کارت، تلاش کرده است تا شرایط و ضوابط مربوطه را با شفافیت به اطلاع فعالان اقتصادی برساند و آن ها را درک کند.
انواع کارت بازرگانی
در ایران، دو نوع کارت بازرگانی حقیقی و حقوقی وجود دارد:
- نوع حقیقی برای افرادی است که به صورت فردی در حوزه تجارت و بازرگانی فعالیت میکنند. معمولاً افرادی که به عنوان تاجران مستقل، عرضهکنندگان خدمات یا صاحبان کسب و کارهای کوچک و متوسط فعالیت میکنند، از این نوع استفاده میکنند.
- نوع حقوقی نیز برای شرکتها و سازمانهایی است که به صورت حقوقی در حوزه تجارت و بازرگانی فعالیت میکنند. این شرکتها میتوانند از شرکتهای سهامی خاص، شرکتهای تضامنی، شرکتهای تعاونی و سایر انواع شرکتها باشند. هر دو نوع، توسط سازمان ثبت اسناد و املاک وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت صادر میشوند.
تفاوت کارت بازرگانی حقیقی و حقوقی
تفاوت اصلی بین دو نوع کارت حقیقی و حقوقی در ایران در مالکیت و نوع فرد و یا شخصیت حقوقی صاحب کارت است و به عبارت ساده تر، صاحب کارت بازرگانی حقیقی فردی است که به عنوان تاجر مستقل، عرضه کننده خدمات یا صاحب کسب و کار کوچک و متوسط فعالیت میکند. در این حالت، صاحب کارت مسئولیتهای قانونی و مالی کسب و کار را بر عهده دارد و معاملات تجاری به نام و حساب شخص حقیقی او صورت میگیرد.
نوع حقوقی نیز برای شرکتها و سازمانهایی است که به صورت حقوقی در حوزه تجارت و بازرگانی فعالیت میکنند. به عبارت دیگر، صاحب کارت حقوقی یک شخصیت حقوقی مانند یک شرکت است. در این حالت، شرکت به عنوان یک واحد مستقل شناخته میشود و معاملات تجاری به نام و حساب شرکت انجام میشود. سهامداران و مدیران شرکت مسئولیتهای قانونی و مالی کسب و کار را بر عهده دارند و شرکت به صورت جداگانه از افراد آنها وجود دارد.
مزایای دریافت کارت بازرگانی
این کارت یک مدرک تجاری رسمی است که نشان میدهد که فرد یا شرکت صاحب آن توانایی تجارت و مبادله کالا و خدمات را دارا است. عضویت در یک اتاق بازرگانی امکانات و مزایایی را فراهم میکند. در واقع با این کار شرکت در کلاسهای آموزشی سازمان و همایشها و رویدادها، مشاوره در زمینه کسب و کار ، ثبت برند لاتین، صادرات و واردات کالا در سطح بینالمللی، ترخیص کالاهای وارداتی یا صادراتی از گمرک، دریافت ویزای تجاری با عضویت در اتاق بازرگانی مشترک با کشورهای دیگر، شرکت در نمایشگاههای داخلی و خارجی، عضویت در اتاق بازرگانی ایران، واردات کالا از مناطق آزاد، برقراری ارتباط با تجار سایر کشورها، دسترسی به داوری اتاق بازرگانی در صورت بروز مشکل در قراردادهای تجاری و ثبت سفارش کالا در سامانه جامع تجارت است.
درآمد کارت بازرگانی
با استفاده از این نوع کارت ، شما میتوانید ارتباط سریع و آسان با مشتریان، همکاران تجاری و شبکههای حرفهای خود برقرار کنید که به شما کمک می کند تا فرصتهای تجاری جدید را شناسایی کنید. همچنین از طریق افزایش شبکه روابط تجاری خود، مشتریان جدید جذب کنید و روابط قبلی را تقویت کرده و در نتیجه افزایش فروش و درآمد کسب و کار خود را تسهیل کنید. بنابراین، درآمد آن بیشتر به عنوان یک ابزار کمکی در توسعه و افزایش کسب و کار مورد استفاده قرار میگیرد.
شرایط جدید اخذ کارت بازرگانی
افراد حقیقی برای دریافت این کارت لازم است مدارکی شامل، اصل اظهار نامه ثبت نام در دفاتر بازرگانی ( با حداقل ۲۳ سال سن)، اصل گواهی پلمپ دفاتر، اصل گواهی عدم سوء پیشینه، فرم دال، اصل گواهی موضوع ماده ۱۸۱ ق.م.م( برای اثبات بلامانع بودن صدور این کارت)، اصل کارت ملی، دو قطعه عکس و اصل مدرک تحصیلی معتبر می باشد. با تهیه و تکمیل این مدارک، میتوانید درخواست خود برای دریافت را ارسال کنید.
همچنین این شرایط برای افراد حقوقی شامل اصل و فتوکپی کارت ملی، اساسنامه شرکت، کارت پایان خدمت، اصل مفاصا حساب مالیاتی( مطابق ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم )، اصل اظهارنامهی ثبتنام در دفاتر بازرگانی و اصل گواهی پلمپ دفاتر، کپی و اصل اظهارنامهی ثبت شرکتهای سهامی خاص یا عام، کپی و اصل روزنامه رسمی، اصل و فتوکپی سند مالکیت شش دانگ و اصل گواهی عدم سوء پیشینه می باشد.
مراحل اخذ کارت بازرگانی
در ابتدا، باید مدارک مورد نیاز را آماده کنید. این مدارک شامل مواردی مانند اثبات هویت صاحب کسب و کار، تصویر روزنامه کاری یا کارت ملی، صورت جلسات عمومی شرکت، کپی سند تاسیس شرکت یا روزنامه رسمی، مجوزهای مربوط به فعالیت تجاری و سایر اسناد مرتبط باشد. سپس مدارک مورد نیاز را تحویل داده و درخواست خود را برای اخذ کارت به اتاق بازرگانی یا وزارت تعاون ثبت کنید. بعد از ثبت درخواست، شما باید هزینههای مربوط را پرداخت کنید. که مرجع مربوطه پس از بررسی صحت مدارک، آن ها را تأیید میکند. البته توجه داشته باشید که ممکن است با توجه به تغییرات قوانین و مقررات، مراحل اخذ در آینده تغییر کند.
مدارک مورد نیاز برای دریافت کارت بازرگانی
- دریافت کارت بازرگانی حقیقی: برای دریافت نوع حقیقی، اثبات هویت صاحب کارت ( مانند کپی شناسنامه، کارت ملی یا پاسپورت)، تصویر روزنامه کاری یا کارت ملی، صورت جلسات عمومی شرکت و مجوزهای مربوط به فعالیت تجاری لازم است.
- دریافت کارت بازرگانی حقوقی: همچنین نوع حقوقی با دارا بودن شناسنامه شرکت، صورت جلسات عمومی شرکت، مجوزهای مربوط به فعالیت تجاری و اطلاعات مربوط به نمایندهها و مدیران شرکت، اخذ می شود.
البته توجه داشته باشید که ممکن است موارد دیگری برای دریافت کارت مورد نیاز باشد و همچنین نیازهای مدارک براساس قوانین و مقررات ممکن است متفاوت باشد. بهتر است به سازمان ثبت اسناد و املاک وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت مراجعه کنید تا اطلاعات دقیق و بروز در مورد مدارک مورد نیاز برای این هدف را دریافت کنید.
مدارک مورد نیاز جهت اخذ کارت بازرکانی اشخاص حقوقی (شرکتی)
۱- یک برگ اصل اظهارنامه ثبت نام در دفاتر بازرگانی که به گواهی اداره ثبت شرکت ها رسیده باشد (با امضاء مدیرعامل یا رئیس هیات مدیره) و اصل گواهی پلمپ دفاتر. (به عهده موسسه آگاه ثبت)
۲- درخصوص شرکت های با مسئولیت محدود ارائه یک برگ کپی تقاضانامه ثبت شرکت های داخلی و شرکت نامه رسمی که ممهور به مهر اداره ثبت شرکت ها باشد الزامی است. درخصوص شرکت های سهامی خاص و عام ارائه یک برگ کپی اظهارنامه ثبت شرکتهای سهامی خاص یا عام که ممهور به مهر اداره ثبت شرکت ها باشد الزامی است. (به عهده موسسه آگاه ثبت)
۳- اصل گواهی عدم سوء پیشینه مدیرعامل که از زمان صدورآن ۶ ماه بیشتر نگذشته باشد. دو صفحه فرم کارت بازرگانی و عضویت به همراه امضاء مدیرعامل، مهر شرکت و فرم د (گواهی امضاء توسط دفتر اسناد رسمی)، اصل مفاصا حساب مالیاتی موضوع ماده ۱۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم مبنی بر بلامانع بودن صدور کارت بازرگانی
۴- یک برگ کپی روزنامه رسمی در مورد تاسیس و کلیه تغییرات شرکت تا این تاریخ موضوع فعالیت شرکت بایستی در راستای صادرات و واردات کالا باشد.
۵- اصل کارت ملی مدیرعامل جهت برابر با اصل نمودن و یک سری کپی کامل پشت و روی آن (در صورت داشتن هرگونه تغییرات در مشخصات سجلی ارائه کپی شناسنامه از تمامی صفحات الزامی می باشد)
۶- سه قطعه عکس ۴*۶ مدیرعامل (پشت سفید، جدید، تمام رخ، ساده)
۷- ارائه اصل و کپی مدرک تحصیلی معتبر (حداقل دیپلم متوسطه). مدارک خارج از کشور پس از ارزشیابی توسط اداره دانش آموختگان وزارت علوم مورد پذیرش می باشد. تبصره: دارندگان پروانه بهره برداری صنعتی، کشاورزی، معدنی، خدمات فنی مهندسی و خدمات فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) از مراجع ذیربط مشروط به انقضای دو سال از تاریخ صدور پروانه، از ارائه مدرک فوق معاف می باشند.
۸- اصل کارت پایان خدمت یا معافیت دائم برای آقایان جهت برابر با اصل شدن و یک سری کپی از پشت و روی آن • متولدین سالهای ۱۳۳۷ و قبل از آن با مدارک فوق دیپلم و کمتر از آن با ارائه کپی مدرک تحصیلی نیاز به ارائه کارت پایان خدمت ندارند. • متولد سال های ۱۳۳۴ و قبل از آن با ارائه کپی مدرک لیسانس نیاز به کارت پایان خدمت ندارند. • متولدین سال های ۱۳۲۸ و قبل از آن با ارائه کپی مدرک دکترا نیاز به کارت پایان خدمت ندارند.
۹- داشتن حداقل سن ۲۳ سال تمام
۱۰- اصل گواهی بانک مبنی بر تایید حساب جاری و حسن اعتبار بانکی به نام شرکت در استان تهران (فرم الف توسط موسسه تهیه می گردد) با مهر و امضای رئیس شعبه. (ضمنا حساب های جاری شتاب مربوط به شهرستانها در صورتیکه روی این فرم تایید شده باشد قابل قبول است). توجه: ارائه دسته چک حساب جاری مربوطه در زمان تشکیل پرونده جهت رویت الزامی می باشد.
۱۱- ارائه یکی از مدارک مالکیت ذیل:
الف: اصل و کپی سند مالکیت شش دانگ به نام شرکت به آدرس دفتر مرکزی
ب: اصل و کپی اجاره نامه محضری معتبر به نام شرکت، برای محل کار و به آدرس دفتر مرکزی
ج: اصل و کپی اجاره نامه بنگاه املاک دارای کد رهگیری و هولوگرام به نام شرکت، برای محل کار و به آدرس دفتر مرکزی.
۱۲- اشخاص غیر ایرانی متقاضی کارت بازرگانی علاوه بر ارائه مدارک فوق به استثنای بندهای ۳، ۵ و ۸ ملزم به ارائه تایید صلاحیت مدیران خارجی از سفارتخانه متبوعشان و ارائه کپی پروانه کار و اقامت به همراه اصل مدارک می باشند.
۱۳- ارائه کد اقتصادی جدید (اصل و کپی) و یا ارائه تاییدیه پیش ثبت نام در سایت Tax.gov.ir و تعهد مبنی بر ارائه کد اقتصادی جدید پس از صدور
تذکر ۱: کارمندان تمام وقت دستگاههای دولتی نمی توانند کارت بازرگانی دریافت نمایند.
تدکر ۲: ارائه حداقل مدرک تحصیلی دیپلم الزامی است.
تدکر ۳: حضور مدیرعامل در مراحل پذیرش مدارک و تحویل کارت الزامی است.
تذکر ۴: برای هر واحد ملکی فقط یک کارت بازرگانی صادر می گردد.
تذکر ۵: حضور مدیرعامل در کلاسهای آموزشی براساس نوع مدرک تحصیلی الزامی است.
تذکر ۶: کلیه مدارک در محل اتاق برابر اصل می گردد.
مدارک مورد نیاز جهت اخذ کارت بازرکانی اشخاص حقیقی (شخصی):
۱- یک برگ اصل اظهارنامه ثبت نام در دفاتر بارزگانی که به گواهی اداره ثبت شرکتها رسیده باشد (با امضای متقاضی کارت بازرگانی) و اصل گواهی پلمپ دفاتر از اداره ثبت شرکتها. (به عهده موسسه آگاه ثبت)
۲- اصل گواهی عدم سوء پیشینه از زمان صدور آن ۶ ماه بیشتر نگذشته باشد.
۳- دو صفحه فرم کارت بازرگانی و عضویت چاپ شده (به همراه مهر و امضاء متقاضی و گواهی امضاء توسط دفتر اسناد رسمی)
۴- اصل مفاصا حساب مالیاتی موضوع ۱۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم مبنی بر بلامانع بودن صدور کارت بازرگانی
۵- اصل کارت ملی جهت برابر با اصل نمودن و یک سری کپی کامل از پشت و روی آن
۶- سه قطعه عکس ۴*۶ (پشت سفید، جدید، تمام رخ، ساده)
۷- ارائه اصل و کپی مدرک تحصیلی معتبر (حداقل دیپلم متوسطه) مدارک خارج از کشور پس از ارزشیابی توسط اداره دانش آموختگان وزارت علوم مورد پذیرش می باشد تبصره : دارندگان پروانه بهره برداری صنعتی، کشاورزی، معدنی، خدمات فنی مهندسی و خدمات فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) از مراجع ذیربط مشروط به انقضای دو سال از تاریخ صدور پروانه، از ارائه مدرک فوق معاف می باشند.
۸- اصل کارت پایان خدمت یا معافیت دائم برای آقایان جهت برابر با اصل شدن و یک سری کپی از پشت و روی آن
• متولدین سالهای ۱۳۳۷ و قبل از آن با مدارک فوق دیپلم و کمتر از آن با ارائه کپی مدرک تحصیلی نیاز به ارائه کارت پایان خدمت ندارند.
• متولدین سال های ۱۳۳۴ و قبل از آن با ارائه کپی مدرک لیسانس نیاز به کارت پایان خدمت ندارند.
• متولدین سال های ۱۳۲۸ و قبل از آن با ارائه کپی مدرک دکترا نیاز به کارت پایان خدمت ندارند.
۹- داشتن حداقل سن ۲۳ سال تمام.
۱۰- اصل گواهی بانک مبنی بر تایید حساب جاری و حسن اعتبار بانکی به نام متقاضی (فرم مربوطه توسط موسسه تهیه می گردد) با مهر امضای رئیس شعبه (ضمنا حسابهای جاری شتاب مربوط به شهرستانها در صورتیکه روی فرم (الف) تایید شده باشند قابل قبول است) (ارائه دسته چک حساب جاری مربوطه در زمان تشکیل پرونده جهت رویت الزامی می باشد)
۱۱- ارائه یکی از مدارک ذیل:
الف: اصل و کپی سند مالکیت شش دانگ به نام متقاضی به آدرس دفتر کار (آدرس اظهارنامه)
ب: اصل و کپی اجاره نامه محضری معتبر به نام متقاضی برای محل کار و به آدرس دفتر کار (آدرس اظهارنامه)
ج: اصل و کپی اجاره نامه بنگاه املاک دارای کد رهگیری و هولوگرام به نام متقاضی برای محل کار و به آدرس دفتر کار (اظهار نامه)
۱۲- ارائه کد اقتصادی جدید (اصل و کپی) و یا ارائه تاییدیه پیش ثبت نام در سایت Tax.gov.ir و تعهد مبنی بر ارائه کد اقتصادی جدید پس از صدور
تذکرات:
۱: کارمندان تمام وقت دستگاههای دولتی نمی توانند کارت بازرگانی دریافت نمایند.
۲: ارائه حداقل مدرک تحصیلی دیپلم الزامی است.
۳: حضور متقاضی در کلیه مرحله پذیرش مدرک و تحویل کارت الزامی است.
۴: برای هر واحدملکی فقط یک کارت بازرگانی صادر می گردد.
۵: حضور متقاضی در کلاسهای آموزشی براساس نوع مدرک تحصیلی الزامی می باشد.
۶: کلیه مدارک در محل اتاق برابر اصل می گردد.
۷: حساب جاری که توسط بانک تایید میگردد بایستی حداقل یکسال از تاریخ افتتاح حساب گذشته باشد. در غیر اینصورت با مشاورین موسسه آگاه ثبت جهت مشاوره بانکی تماس بگیرید.